En cannabinoid är en term som används mycket inom cannabisindustrin, men visste du att även Moder Jord erbjuder några andra typer av cannabinoider?

Dessa typer inkluderar:

 • Fytocannabinoider –det är cannabinoider som produceras av växter.
 • Endocannabinoider – det är cannabinoider som produceras i kroppen på människor och djur.
 • Syntetiska cannabinoider –det är cannabinoider som produceras i laboratorium.

En intressant fakta är att cannabis inte är den enda växten som producerar läkande cannabinoider. Många andra superlivsmedel producerar också denna läkande förening som ger näring åt det endocannabinoida systemet i vår kropp.

I vissa växter, kan en förening hittas som har liknande egenskaper som cannabinoider, men är lite annorlunda strukturellt. Dessa föreningar är kända som cannabimimetic compounds.

Cannabinoiderna som innehåller växter är inte psykoaktiva då de inte innehåller THC. Istället, innehåller dessa växter cannabinoider som har en vänlig interaktion med ditt endocannabinoidsystem, vilket hjälper till att bibehålla homeostas. Kort sagt, dessa växter gör dig inte hög men hjälper till att lindra smärta och stress.

Nu tar vi en titt på några av de växter som innehåller cannabinoider..

Växter som innehåller cannabinoider

I denna artikel, kommer vi prata om 9 växter (förutom cannabis) som innehåller läkande cannabinoider.

 1. Kakao (botaniskt namn: Theobroma cacao)

Har du någon gång undrat varför choklad avnjuts av människor i alla åldrar över hela världen? Det beror på att choklad är gjort av kakao, som är rikt på mineraler som triggar igång lycka i hjärnan. Dessa kemikalier inkluderar teobromin, anandamid, tryptofan och fenyletylamin.

Anandamid, är en endocannabinoid som förekommer rikligt i kakao. Denna endocannabinoid produceras naturligt i hjärnan och reglerar sinnesstämning, smärtförnimmelse, minne och aptit. Förutom att förbättra sinnesstämningen, så har kakao många andra fördelar. Dessa fördelar inkluderar neuroprotektion (förbättrar hjärnhälsan), snabbar på läkningsprocessen och hjälper även till att bekämpa cancer.

För att absorbera alla kakaons näringsämnen och hälsofördelar, är det viktigt att konsumera det i sin råa och organiska form. Om du äter mjölkchoklad och antar att du kommer få alla kakaons fördelar, så har du fel. Tillägg av mjölkpulver i kakao hämmar absorptionen av användbara näringsämnen i kroppen.

 1. Hedblomstersläktet (botaniskt namn: Helichrysum umbraculigerum)

Hedblomstersläktet används vanligtvis som en humörstabilisator och antidepressivt medel. Det är rikt på cannabigerol (CBG) som är en fytocannabinoid som ofta förekommer i cannabisväxten.

Forskare har upptäckt att denna växt inte enbart innehåller CBG, utan även är rik på cannabigerolsyraliknande föreningar.

CBG kan potentiellt användas som antibiotika, kemoterapeutiskt medel och antidepressivt medel. Helichrysum umbraculigerum är den enda växten som hittills upptäckts, som innehåller CBG. I Sydafrika röker människor traditionellt sett denna växt. Det kan bero på dess tendens att lindra stress.

 1. Svartpeppar (botaniskt namn: Piper nigrum)

Svartpeppar finns alltid i alla kök. Oavsett om du använder det till att krydda din stek eller använda det i ett recept, så levererar denna ingrediens mer än bara en kryddig arom.

En viktig förening som förekommer i svartpeppar är beta-karyofyllen (BCP). Denna förening förekommer i många växter och är känd för sina antiinflammatoriska egenskaper..

Förekomsten av BCP gör det lämpligt att lindra smärta orsakad av osteoporos och artrit. Olika studier föreslår även att det hjälper till att förhindra cancer och förbättra effektiviteten av cancerbekämpande läkemedel.

 1. Kava (botaniskt namn: Piper methysticum)

Kavaplantan är känd för sina lugnande effekter som även lindrar oro. Människor på Still havsöar brukade göra en drickbar medicin av rötterna på Kava. Denna medicin sägs vara smärtlindrande, lugnande och ha glädjande effekter.

Dessa effekter från Kava produceras eftersom de förekommer i en förening som kallas kavalaktoner. En kavalakton binder med CB1-receptorn, som även binder med THC. Forskare tror att denna interaktion kan vara anledningen till växtens anti-oroseffekter.

 1. Solhatt (botaniskt namn: Echinacea)

Solhatt är en välkänd växt som har använts i århundraden för att behandla förkylning och influensa. Olika studier visar att det även hjälper till att minska återhämtningstiden, minska oro samt bekämpa utmattning, migrän och artrit.

Vissa arter av echinacea innehåller cannabinoider, som kallas N-alkylamider (NAA). Denna förening interagerar med immunsystemets CB2-receptor. Dessa receptorer är ansvariga för att stärka ditt immunsystem, lindra smärta och reglera det inflammatoriska svaret.

 1. Rosmarin

Precis som svartpeppar, är rosmarin också rikt på beta-karyofyllen (BCP). Det är en terpen som agerar precis som en cannabinoid. Terpener är ansvariga för smak och arom i växter.

Många studier har avslöjat att BCP har en terapeutisk potential. Den har även ångestdämpande och antidepressiva effekter. När BCP kombineras med en cannabinoid som CBD, hjälper den till att behandla magsår och återhämtning från hjälpberoende.

 1. Svarta tryfflar (botaniskt namn: Tuber melanosporum)

Som tidigare nämnts, är cannabinoider som produceras av växter och djur olika. De som produceras av växter är kända som fytocannabinoider, medan endocannabinoider produceras av djur och människor. Även om de kemiskt sätt är lika, så har de ett par olikheter.

Överraskande nog, ar forskare upptäckt att svarta tryfflar innehåller anandamid (AEA). Det är även känt som bliss molecule, som är en version av THC som produceras i människokroppen.

Anandamid ansvarar för att reglera sinnesstämning och smärta i människokroppen genom att binda till CB1-receptorerna.

 1. Parakrasse (botaniskt namn: Acmella Oleracea)

Parakrasse är en växt som är hemmahörandes i Amazonas. Människor i Amazonasregionen har använt den som en smärtbedövande gel i århundraden. Den är även känd som “tandvärksväxten”. En studie som genomfördes på universitetet i Cambridge avslöjade att parakrasse blockerar smärtreceptorerna vid nervändarna.

Föreningen som ansvarar för de smärtlindrande effekterna är N-isobutylamides. Det binder med CB2-receptorerna och hjälper till med regleringen av smärta och inflammation i hela kroppen.  

 1. Radula Marginata (botaniskt namn: Radula marginata)

Denna växt är hemmahörande på Nya Zeeland. Den innehåller en förening som är känd som perrottetinenic acid, som är likt THC i strukturen. Precis som THC binder den till ditt immunsystems CB1-receptorer.

Denna växt har traditionellt sett använts för att behandla problem med bronkit, lever, urinblåsa och gallblåsa.

Det finns endast ett par växter som innehåller cannabinoidföreningar som har en positiv inverkan på det endocannabinoida systemet. Vetenskapsmän forskar mer i detta ämne för att hitta cannabinoidliknande föreningar naturligt och använda dem för att behandla olika medicinska tillstånd. 

Referenser:

https://www.endoca.com/blog/guide-to-non-cannabis-cannabinoids/